Information om värmesystemet

Värmen i huset styrs automatiskt av både inomhustemperatur och utomhustemperatur. Under framförallt vår och höst upplever många stundtals problem med inomhustemperaturen vilket beror på de stora och snabba temperaturväxlingarna. Under dagen stiger temperaturen snabbt vilket resulterar i att värmesystemet drar ner på värmeproduktionen men då kyla finns lagrad i ytterväggarna blir det ett glapp vilket gör att lägenheterna blir svalare. Generellt tar det ca 1-1,5 dygn innan huset helt har värmts upp vilket blir svårt när temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt. Bra att veta är också att värmen kan vara på trots att elementen känns kalla.

Tips på saker som man själv kan göra är:

Har du möblerat tätt framför elementet så att t ex soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet?
Har du hängt gardiner för termostaten som gör att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt?
Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Lufta då elementet eller gör en felanmälan.

Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.